Střeva, především tedy tlusté střevo, je jedním ze základních kamenů zdravého já. Proč? Protože, když máš zdravé, čisté tlusté střevo, máš z poloviny vyhráno. Nezadržuje se zde potrava, proto nedochází k šíření bakterií, těch špatných, neznečišťuje se krev a nevznikají toxiny. Špatné nálady, napětí, stres či nervozita svědčí o „nemoci“ krve, kdy se do ní dostaly toxiny skrze tlusté střevo. Člověk, který má čisté střevo, vypadá zdravěji, hned na první pohled. A nejen vypadá. On jim je. A bude, pokud se o své střevo bude starat. Jak na to, ti poradím v následujících řádcích.
Důležitá informace, tuto očistu nemůže podstoupit člověk, který má nemocné srdce, astmatické nemoci či vysoký krevní tlak a hnisavá střevní onemocnění. Toto jsou pouze doporučení, vždy se prosím poraď se svým lékařem.
Očista střeva trvá celých 5 týdnů a nelze ji zkrátit. Jedná se o výplach tlustého střeva pomocí irigátoru. Neboj se, zavádění není bolestivé, je možno konečník promazat například lubrikačním gelem či kokosovým olejem.
Dále je potřeba dodržet následující doporučenou polohu (viz. Obrázek 1) a dostat do sebe 1-2 litry tekutiny, kterou následně budeme v sobě zadržovat po dobu alespoň 15 min. Střevo proplachujeme stahy břišní stěny.

Dále si vyber pro sebe vhodný typ klystýru, sama za sebe doporučuji ráno, mezi 5-7 hodinou dělat tzv. kávový klystýr (podle dr. Riedla), který napomáhá k očistě jater a krve:
- 3 lžíce čerstvě umletých kávových zrn vaříme v 1 L vody po dobu 15 minut, poté scedíme a necháme tak hodinu odstát. Do irigátoru prosím používejte jakoukoliv tekutinu ohřátou vždy na 37°C
Mám spoustu zpětných vazeb, kdy po kávovém klystýru aplikovaném na noc se hůře usíná, proto nedoporučuji kávový klystýr dělat večer. Večer bych doporučila například klystýr s přidáním mořské soli (1 lžíce) a citrónové čerstvě vymačkané šťávy (1 lžíce) do 2 L vody. Nebo můžete vyzkoušet klystýr pouze o vodě.
A teď už samotná očista střeva:
Celá očista střev trvá celkem 5 týdnů:
- Týden děláme klystýr 1 x denně, ráno či večer, každý den
- Týden děláme klystýr 1x denně, ráno či večer, každý 2. den
- Týden děláme klystýr 1x denně, ráno či večer, každý 3. den
- Týden děláme klystýr 1x denně, ráno či večer, každý 4. den
- Týden děláme klystýr 1x týdně
Následující postup je velmi důležité dodržet. Protože očistou střeva to vše začíná a bez očisty střeva nelze pokračovat dál, v dalších očistách orgánů.
Během očisty střeva a lépe po celou dobu trvání očisty dočista v 7-mi krocích je důležité se pravidelně hýbat a dodržet vegetariánskou stravu.
Co je neméně důležité a zabrání to nadýmání a plynatosti, případně říhání je složení stravy a časové rozestupy mezi jednotlivými jídly. Doporučuji konzumovat čerstvé ovoce pouze samotné (či čerstvě vylisované šťávy) a mezi konzumací ovoce a jiným druhem potravy je zapotřebí rozmezí alespoň 1 hodiny. Dále bílkoviny konzumuj pouze se zeleninou a rostlinnými tuky. Sacharidy můžeš konzumovat buďto se sušeným či konzervovaným ovocem a nebo se zeleninou a rostlinnými tuky. A mezi bílkovinnou a sacharidovou stravou je dobré dodržovat rozestup 2-4 hodiny.
Pokud jsi došel až sem, jsi podle všeho silně přesvědčen, že chceš pro sebe a své zdraví něco udělat. Bude zapotřebí poslední věc: očista se neslučuje s alkoholem, cigaretami ani dalšími návykovými látkami. A pokud to tvůj zdravotní stav a lékař povolí, tak ani s léky.
Pokud máš vyčištěna střeva, můžeme se vrhnout na bod č.2 – na boj s dysbakteriemií.
Co budeš k očistě potřebovat?
Moje doporučení

K lepšímu proplachu střev dojde, pokud si lehneš 5 min na jeden bok a dalších 5 min na druhý bok.
Velmi doporučuji začít v tomto období vždy na konci týdne s 24 hodinovým půstem, kdy piješ pouze vodu (nejlépe kojeneckou). A to hlavně proto, že některé očisty, které budou následovat jsou tzv. částečným půstem a je dobré se na to dopředu připravit.
~ Klára